Zielone Świątki – 4 – 5 czerwca 2017 – nie zapominajmy o nich .

Zielone Świątki były w Polsce od wieków radosnym świętem rolników i pasterzy, a zatem świętem typowo wiejskim. Chaty, obejścia i kościoły zdobiono zielenią. Wspinano się na udekorowany, wysoki słup, który nazywano „majem”. Zatykano gałęzie, najczęściej brzozy i jesionu za drzwi i obrazy, wysypywano tatarakiem ścieżki do domostw i majono nim podłogi. Zwyczajem zielonoświątkowym było też palenie sobótek – czyli ognisk, na wyżej położonych miejscach, wokół których często świętowano przez oba dni Zielonych Świątek. Ten zwyczaj zachował się miejscami do dnia dzisiejszego, szczególnie w Małopolsce i jest on podobnie jak pozostałe obrzędy zielonoświątkowe pozostałością jeszcze dawnych, przedchrześcijańskich czasów słowiańskich. Z dawnych zwyczajów zachowało się niewiele, ale warto w ten wyjątkowy dzień usiąść przy ognisku i przy pieczonej kiełbasce,jajecznicy z boczkiem spróbować choć częściowo zachować tradycję wspólnego biesiadowania w tym pięknym wiosennym dniu.

Jak już zaplanujemy taką biesiadę, to warto sięgnąć po kiełbaski naszej Firmy, które najbardziej smakują z ogniska, np.

– kiełbasa podhalańska

– kiełbasa podwawelska

– kiełbasa zbójnicka

– kiełbasa zwyczajna

Na grilla polecamy:

– kiełbasa bekonowa
– kiełbasa grzybowa
– kiełbasa szaszłykowa
– kiełbasa szpinakowa
– kiełbasa z serem
– kiełbasa ze świniobicia
– kiełbasa grillowa
– ślimak grillowy

Do jajecznicy polecamy :

– boczek wędzony

– boczek parzony paski

Przed nami dłuuugi majowy weekend……

Majówki są imprezami przy okazji których miło spędza się czas. Niekoniecznie musi się nam kojarzyć z przejadaniem i „degustowaniem” przeróżnych trunków. Zachowanie złotej zasady umiaru, ocali nas przed dolegliwościami gastrycznymi. Warto również aktywnie spędzić ten wolny czas np. na wycieczkach, maksymalnie poświęcając go bliskim.

Unoszący się w powietrzu zapach grillowanych dań odpręża i kusi podniebienia. Spragnieni smaków z grilla nie odmówimy soczystej karkówki, rozpływających się w ustach skrzydełek z kurczaka czy grillowanych warzyw. Oryginalność, prostota i łatwość przygotowania to coś, co w grillu lubimy najbardziej! Eksperymentowanie w grillowaniu jak najbardziej wskazane!

Co zatem wrzucić na ruszt? Czym zaskoczyć bliskich podczas biesiadowania na świeżym powietrzu? Jak przełamać rutynę? Wybierz swojego faworyta spośród mięs na grilla. W tej roli z pewnością sprawdzą się karkówka, kiełbasa, kaszanka i żeberka.
Pochłonięci przyjemnym grillowaniem nie zapominajmy o dodatkach. Kolorowe sałatki, pikantne i łagodne sosy, marynaty do mięs – na grillu obowiązkowe! W takim wydaniu każdy grill stanie się prawdziwą ucztą.

Zwyczaje i tradycje wielkanocne

 

W I E L K A N O C

Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symboliczne obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno. Chrześcijanie świętują zwycięstwo Jezusa nad śmiercią, przyroda budzi się do życia po zimie, zaś tradycje ludowe zarówno upamiętniają wydarzenia sprzed ponad 2000 lat, jak i podkreślają naturalne przemiany w przyrodzie – wiosna rozpoczyna nowy cykl życia, obsiewania, zbierania plonów i cieszenia się nimi. Istnieje wiele tradycji wielkanocnych, które z pokolenia na pokolenie wciąż są kultywowane.

Do najpopularniejszych z nich należy święcenie pokarmu, śniadanie wielkanocne przy wspólnym stole z rodziną czy śmigus dyngus. Zdecydowanie jedną z najbardziej znanych i obchodzonych tradycji wielkanocnych jest uroczyste, wielkanocne śniadanie. W trakcie śniadania dzielimy się jajkiem z domownikami. Tradycyjnie na stole powinny znaleźć się poświęcone w trakcie święconki potrawy. Na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć m.in. chleba, jajek, kiełbasy, szynki oraz wielkanocnej babki. Kolejną tradycją wielkanocną jest święconka. Tradycyjnie Wielka Sobota była dniem radosnego oczekiwania na Wielką Niedzielę. To właśnie w tym dniu cale rodziny z przystrojonymi koszykami szły do kościoła święcić pokarm. W koszu nie mogło zabraknąć jajka, wędlin oraz baranka, który symbolizuje Chrystusa Zmartwychwstałego. W czasie święconki rodziny do wielkanocnego koszyka wkładały również chrzan, symbolizujący gorycz męki Pańskiej. Lany poniedziałek, lub śmigus dyngus to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych wielkanocnych tradycji. W tym dniu, tradycyjnie oblewano dziewczyny. Panna, która się obraziła albo nie została polana miała do końca życia pozostać niezamężna. Współcześnie śmigus-dyngus odbiega od swojego historycznego znaczenia. Tradycją, od razu kojarzoną z Wielkanocą są pisanki. Malowanie jajek to zdecydowanie jedna z najbardziej rozpowszechnionych tradycji wielkanocnych.  

Niedziela Wielkanocna to czas biesiadowania. Tradycyjne świąteczne potrawy to: żurek lub barszcz biały, kiełbasa – zwykle biała, na ciepło, szynka wędzona w jałowcowym dymie, boczki i kiełbasy tradycyjne ćwikła z chrzanem, pieczone mięso, własnoręcznie wykonana babka, mazurek z artystycznymi dekoracjami, pascha, kołacz, sernik (kiedyś zwany przekładańcem). Nie obowiązuje post, więc przygotować możemy dowolne potrawy. Na początku na stole znajdą się przede wszystkim przysmaki z wielkanocnego koszyczka: wędliny, jajka, mazurek, chleb, sól.                                        

Polską tradycją jest biała, gotowana kiełbasa. Najchętniej widziana w żurku. Nie może zabraknąć też bigosu, wielu rodzajów pieczonych mięs.  Tradycyjne wędliny jak za dawnych lat to również podstawa Wielkanocnego stołu. Nasza firma posiada w swojej ofercie bogaty asortyment pysznych wędlin tradycyjnych, które powinny znaleźć się na każdym stole. Przede wszystkim szynka z kością z Kasinki, kiełbasa swojska tradycyjna z Kasinki,boczek domowy z Kasinki, synecka tradycyjna z Kasinki, wędzonka tradycyjna z Kasinki, to wędliny które produkowane według receptur naszych Dziadków, kuszą zapachem i smakiem tradycyjnych wędzonek. Polecamy też nasze mięso uzyskiwane ze świnek z własnej hodowli, „prawdziwe” mięso bez wody i konserwantów, z którego można wyczarować pyszne dania.                                                     

W niektórych regionach kraju na stole wielkanocnym króluje żur tradycyjny na wędzonce. Wielkanocny żur staropolski na wędzonce to danie które na Wielkanoc ma szczególny smak. Można go podawać z jajkiem, a także z kiełbasą lub pokrojonymi święconymi wędlinami tradycyjnymi i z dodatkiem chrzanu.  Poniżej przepis na tradycyjny żur wielkanocny:                                                                                                                                                      

 Składniki 

 60 dag dobrej mocno czosnkowej kiełbasy(np. Wiejskiej z Kasinki ),  40 dag kości wędzonych wieprzowych,  1 litr zakwasu na żur, 1 marchew,  1/2 selera,  1 średni por, 1 duża cebula, 1 pietruszka, 4 duże ząbki czosnku,  3,5 litra wody, 1 czubata łyżka ostrego chrzanu, sól, pieprz,  ziele angielskie,  liść laurowy,  250 ml kwaśnej śmietany,  1 łyżka roztartego majeranku.                                                                                                                                                              

Kości wędzone zalać wodą, posolić. Dodać pokrojone w kawałki warzywa, cebulę, listek i ziele. Gotować, aż mięso z kości będzie łatwo odchodziło. Ugotowany wywar przecedzić. Kości obrać, mięso wrzucić do wywaru i wraz z kawałkami kiełbasy gotować 7 min (kiełbasę można wcześniej podsmażyć). Dodać zakwas, zmiażdżony czosnek i chrzan. Wszystko gotować jeszcze około 10 min na małym ogniu, pod koniec wsypać roztarty majeranek. Śmietanę wymieszać dokładnie z gorącym żurkiem (zahartować ją wcześniej małą ilością gorącej zupy), wlać do garnka (nie gotować) i wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Żur tradycyjny można podawać również z jajkiem na twardo i pokrojoną wędliną (Kiełbasa swojska, Synecka tradycyjna z Kasinki, Boczek domowy z Kasinki).       SMACZNEGO.